Ahdistaako jatkuvasti muuttuva somemaailma – lue syksyn somevinkit

Syksy saapuu, sosiaalisen median kanavia alkaa olla kuin sieniä sateella ja kaiken lisäksi ne muuttuvat hurjalla vauhdilla.

Ei ihme, jos joitakin jo ahdistaa. Mutta täytyykö työn puolesta olla joka kanavassa? Instagram Stories, Snapchat vai molemmat? Miten estää Facebookia kaappaamasta WhatsApp-yhteystietojasi? Miten tähän kaikkeen pitäisi suhtautua? Kokosin yhteen alkusyksyn somevinkit.

 

Aitoa menoa myös Instagramiin

Instagram Stories saatiin suomalaisten käyttöön elokuussa melkoisen kohun saattelemana – tai ainakin meillä somekonsulteilla riitti spekuloitavaa. Instagramia on totuttu pitämään kanavana, johon lisätään tarkasti harkittuja kuvia huolellisesti filtteröitynä. Nyt se otti askeleen kohti Snapchatin välitöntä ja rosoisempaa viestintää. Ilmiö on tuttu. Somekanavat ovat jo jonkin aikaa kopioineet toisiltaan parhaita ominaisuuksia. Esimerkiksi Twitter taipui jo kauan sitten ottamaan käyttöön Facebookista tutut tykkäykset. Jäämme odottamaan Instagramin vastinetta koirafiltterille.

 

Snapchat vs. Instagram Stories

Snapchatin etuna muihin kanaviin nähden on tähän asti ollut se, että tarinat häviävät 24 tunnin kuluttua julkaisusta. Käyttäjät ovat antaneet palaa ja julkaisseet vähemmän huoliteltua ja siksi niin kiinnostavaa sisältöä. Nyt sama on mahdollista myös Instagramissa – vieläpä paremmalla kuvanlaadulla. Lisäksi monelle aloittelevalle somettajalle Instagram Storiesin etuna Snapchatiin nähden on valmis yleisö eli olemassa olevat seuraajat. Juuri valmiin yleisön ansiosta Instagram Stories on monesti Snapchatia luontevampi vaihtoehto nopeaan yritysviestintään. Monet brändit ovat sitä jo onnistuneesti hyödyntäneetkin. Kokeile sinäkin rohkeasti!

 

Facebook laajentaa reviiriään

Instagramin lisäksi myös toinen Facebookin omistama sovellus, WhatsApp, teki hiljattain käyttäjän kannalta tärkeän muutoksen. WhatsApp päivitti yksityisasetuksensa, minkä seurauksena käyttäjien tulee päättää, antavatko he puhelinnumeronsa Facebookin ja sen muiden sovellusten, kuten Instagramin käyttöön. Numeron luovuttamiseen ei ole pakko suostua, mutta jakamisen kieltäminen on piilotettu hyväksymissivun alalaitaan vielä yhden painalluksen taakse.

 

Näin kiellät numerosi jakamisen

Jos numeron jakamisen haluaa kieltää, on painettava Lisätietoa-painiketta ruudun alareunassa ja otettava oletuksena oleva valinta pois päältä. Ja jos ehdit jo hyväksyä ehdot, mutta haluatkin perua numeron luovutuksen, tulee sinun siirtyä WhatsAppin asetusten Tili-kohtaan ja ottaa Jaa käyttäjätilini tiedot -valinta pois päältä. Tämä on kuitenkin mahdollista vain rajoitetun ajan. Hyvä vaihtoehto Facebook-vetoiselle WhatsApille on Telegram Messenger, jota olemme kaveripiirissä käyttäneet jo pitkään. Se on monessa asiassa askeleen edellä WhatsAppia, mutta haasteena Suomessa on melko pieneksi jäänyt käyttäjäkunta.

 

Asiantuntijan somekanavat

Tietotyöläisen, virkamiehen ja asiantuntijan odotetaan nykyään osallistuvan oman alansa keskusteluun sosiaalisessa mediassa. Mutta täytyykö väkisin olla joka kanavassa? Oman näkemykseni mukaan riittää, kun valitsee itselleen luontevimmat ja keskittyy niihin täysillä. Yleisesti parhaiten ammattikäyttöön soveltuvina kanavina pidetään Twitteriä ja LinkedIniä, mutta tyylinsä kullakin. Tsekkaa täältä asiantuntijan someohjeet ja jos jokin jäi vielä askarruttamaan, ota rohkeasti yhteyttä – missä kanavassa tahansa!

Kirjoittaja löytyy Twitteristä, Instagramista ja Snäpistä käyttäjänimellä latenightlate.