Tero Lehtinen

Tero tuo Kreabille kokemusta ja osaamista mediaseurantamaailmasta ja tuoretta tietämystä vuorovaikutuksesta sosiaalisessa mediassa. Digitaalisen maailman vastapainona on uudelleen roihahtanut suhde vinyylilevyihin.

Backstopista periodimusiikkiin – ymmärrettävästi

Asiantuntijuudesta saa kaiken irti vasta, kun osaa kiteyttää sen yleistajuisesti.

Kuinka moni uskaltaa tunnustaa aika ajoin kääntyvänsä Googlen tai Wikipedian puoleen, kun uutisissa taas kerran puhutaan backstopista, Länsirannasta, sotesta, päästökaupasta, positiivisesta luottorekisteristä tai negatiivisesta talletuskorosta? Maailma pyörii monimutkaisten käsitteiden ympärillä ja niiden merkityksistä ja vaikutuksista perillä pysyäkseen on seurattava asioita tiiviisti ja lisäksi ymmärrettävä ja painettava mieleen moniulotteisia riippuvuussuhteita. Mainitsemani esimerkit ovat pitkälti poliittisia luonteeltaan, mutta yhtä hyvin monen katse saattaa vaivihkaa hakeutua kännykän selaimeen, kun puhe kääntyy vastamelukuulokkeisiin, ilmalämpöpumppuihin, vaihtovelkakirjalainaan tai periodimusiikkiin.

Sosiaalinen media toimii julkaisualustana myös vaatesuunnittelijalle, tislaamolle, henkilöstöjohtajalle ja markkina-analyytikolle.

Julkinen kirjoittaminen kuuluu nykyisin kaikille, eikä vain journalisteille, poliitikoille, virkamiehille, tutkijoille tai kirjailijoille. Sosiaalinen media toimii julkaisualustana myös vaatesuunnittelijalle, tislaamolle, henkilöstöjohtajalle ja markkina-analyytikolle. Omasta erityisosaamisesta on enemmän iloa, jos kykenee jakamaan sitä ymmärrettävässä muodossa aihepiiriin perehtymättömällekin. Lisäksi erilaisten tyylilajien tuntemus ja hallinta edesauttavat viestin välittämistä ja ymmärtämistä. Nämä yhdessä merkitsevät myös myyntityön helpottumista, eli rahaa.

Aalto-yliopiston Informaatioverkostojen työelämäprofessori Risto Sarvas on havainnut tarpeen kehittää opiskelijoiden täsmällistä ja silti yleistajuista ilmaisua. Tutustuin taannoin Ristoon, kun pohdimme yhdessä käsitteen growth hacking sisältöä ja merkitystä laajemmalle yleisölle aihepiirin tienraivaajan Columbia Roadin näkökulmasta. Sarvas on puolestaan uranuurtaja tämän kasvuhakkeroinniksikin kutsutun menetelmien kirjon akateemisessa opetuksessa, viime keväänä aihetta opiskeltiin hänen johdollaan ensi kertaa suomalaisessa yliopistossa.

Käsitteen ensimmäisenä ymmärrettäväksi tehnyt saa sen kuin omakseen.

Growth hacking on erinomainen esimerkki siitä, kuinka aiheeseen vihkiytyneiden keskuudessa jo arkinen käsite ottaa ensimmäisiä haparoivia askeleitaan laajemmassa julkisuudessa. Siellä käsitteen ensimmäisenä ymmärrettäväksi tehnyt saa sen kuin omakseen ainakin hetkeksi, mikä olisi parempi asema omaa työtään myyvälle asiantuntijalle? Ja toisaalta yleisön näkökulmasta on luksusta, jos käsitteiden määrittelijät ovat erityisosaajia.

Nyt Aalto-yliopiston opiskelijat ovat Sarvaksen johtamalla sosiaalisen median kurssilla käymässä erilaisten ilmiöiden kansantajuisen selittämisen kimppuun. Minulla oli viime vuonnakin ilo olla mukana lukemassa ja arvioimassa vastaavalla kurssilla opiskelijoiden kirjoittamia tekstejä. Nyt luvassa on toivottavasti erittäin napakoita viikottaisia tietopaketteja aiheista, joita tulee taajaan googlattua. Olen varma, että ymmärrykseni lisääntyy syksyn kuluessa ja opin samalla myös jotain uutta kirjoittamisesta.