Tero Lehtinen

Tero tuo Kreabille kokemusta ja osaamista mediaseurantamaailmasta ja tuoretta tietämystä vuorovaikutuksesta sosiaalisessa mediassa. Digitaalisen maailman vastapainona on uudelleen roihahtanut suhde vinyylilevyihin.

Dosenttien vastaisku

Ensin tulivat päivystävät upseerit. Heidät esiteltiin Persianlahden sodan tv-katsojille 1990-luvulla ja uudestaan Irakin sodan alettua 2003. Sitten studioihin pelmahtivat muidenkin elämänalojen taustoja penkovat asiantuntijat, jotka saivat kuulla kunniansa mm. Juha Sipilältä ja Alexander Stubbilta pari vuotta sitten. Alkoi päivystävien dosenttien julkinen höyhennys, jota säesti yliopistojen määrärahojen kutistaminen ja hyödyttömäksi katsotun tutkimuksen ja sivistyksen suoranainen paheksuminen.

Nyt on alkanut dosenttien vastaisku. Radio Helsinki tarjoaa Turhaa tietoa -podcastin, jossa dosentti Janne Saarikivi ja tutkija Taina Riikonen heittäytyvät häpeilemättä ja arkistopölyä säikähtämättä niiden aiheiden äärelle, joista tähän saakka on puhuttu vain yliopistojen kirjastoissa, tutkijakammioissa ja kenties tiedekunnan bileiden jatkojen nurkkapöydässä aamun sarastaessa. Puhetta riittää siis mm. rautakauden musiikista, nahkamuseosta ja nenetsien eeppisestä runoudesta. Älä kuuntele, jos mielestäsi on tärkeää saada Suomi nousuun, sanovat tekijät.

Ylekään ei ole jäänyt kelkasta, vaan päästää eetteriin Päivystävät dosentit, kahdeksanosaisen podcast-sarjan, jossa dosentit Miika Tervonen ja Antti Vihma käsittelevät asiaa kuin asiaa kuulijoiden toiveesta. Tähän mennessä on jo puhuttu jalkapallosta, kahvista, villihevosista ja artistien comebackeistä, eli melko paljon lähempänä mainstreamia liikutaan kuin Radio Helsingin Turhaa tietoa -podcastissa. Vihma ja Tervonen jopa lupaavat tuoda seksin takaisin teoriaan. Haiskahtaa siltä, ettei tässä ollakaan tosissaan liikkeellä.

Näidenkin ohjelmien eräänlainen esi-isä on muinainen Viisasten kerho, jossa viljelty nippelitieto viittaa tosin etäisesti myös Haluatko miljonääriksi -ohjelman avoimen viihteelliseen ja kaupalliseen faktatietosuhteeseen. Ensyklopediaviisauksien sijaan uudet radio-ohjelmat rakentavat kuitenkin myös ymmärrystä asioiden perimmäisestä olemuksesta ja niiden merkityssuhteista. Sitä lähestyivät omaan päämäärättömään tapaansa nerokkaasti myös jonnekin eetteristä haihtuneet Tukevasti ilmassa -ohjelman vakiopanelistit Tuomas Nevanlinna ja Jukka Relander.

Aiemmin tänä keväänä Turun yliopiston roskalavalta pelastettiin folkloristiikan, uskontotieteen ja kansatieteen aineistoja, mm. korvaamattomia kelanauhatallenteita. Nämä julkisuuden valokeilaan päässeet arkistoaarteet ansaitsisivat erityiskäsittelyn kummassa tahansa uusista radio-ohjelmista. Niistä voitaisiin kenties puhua pitkään mainitsematta talouskasvua, käytännön sovelluksia tai kaupallista merkitystä. Valitettavasti aineisto on salaista, joten sitä jouduttaisiin käsittelemään vain pintapuolisesti.

Tieteellisen argumentaation puolesta yhteiskunnallisessa keskustelussa puhuu nyt myös Osmo Soininvaaran blogista löytynyt vihreän tiede- ja teknologiayhdistyksen uusi periaateohjelma. Yhdistys ei puhu pelkästään insinööritieteiden, vaan myös humanististen tieteenalojen puolesta. Ohjelman suurin yllätys lienee kuitenkin vihreille epätyypillinen ydinvoimakanta. Siitä kuullaan vielä paljon lisää, enkä yllättyisi, vaikka pari päivystävää dosenttiakin saisi taas kutsun saapua studiolle.