Lauri Hyppölä

Kreabiitti. Talous- ja digiviestintäosaaja. Somekouluttaja ja emojiasiantuntija. ;) Hallitsee myös seurantatyökalut ja analytiikan. Intohimoinen urheilumies.

Emojit – luonteva osa nykyaikaista viestintää vai kielen köyhyyttä? Katso Laten haastattelu Katsomosta

Emojien käyttö on tullut nopeasti osaksi nykyaikaista viestintää lähes joka kanavassa. Niiden avulla voi viestiä nopeasti keskustelun äänensävyä, asenteita ja tunteita. Mutta tuovatko ne oikeasti lisäarvoa vai onko kyse kenties kielen köyhyydestä? Pohdin asiaa Huomenta Suomen suorassa lähetyksessä 24.8.

Niitä tulee vastaan kaikkialla. On Emoji-elokuva ja heinäkuussa juhlitaan kansainvälistä emojipäivää. Juuri tuo heinäkuun päivä valikoitui emojipäiväksi itseoikeutetusti, koska se on näkyvillä kalenteri-emojissa. Briteissä melkoisen kohun aiheutti äskettäin aamu-tv:ssä esiintynyt maailman ensimmäinen emojitulkki.

Itsetehdyillä emojeilla särmää sisäiseen viestintään

Monessa yrityksessä käytössä oleva Slack mahdollistaa custom-emojit esim. työntekijöiden kuvista. Oman kokemukseni mukaan emojit ovatkin kätevä ja nopea tapa reagoida moneen asiaan tässä työpaikan sisäisen viestinnän kanavassa. Tiettyihin julkaisuihin voi näppärästi ilmaista oman kantansa Add Reaction -painikkeella. Usein pelkkä emoji riittää. Lisäksi niillä voi helposti tuoda esiin kirjoitetun kielen sävyjä ja ilmentää esimerkiksi sarkasmia.

Meillä Kreabin Slackissä voi reagoida kollegojen juttuihin mm. Mikael Jungner -emojilla.

Bitmojin avulla teet itsestäsi emojin

Myös Snapchatin käyttäjät ovat jo pitkään voineet tehdä itsestään oman emojin Bitmoji-sovelluksen avulla.  Snäpeissä seikkailevan Bitmoji-hahmon vaatetusta ja tyyliä voi vaihtaa esim. vuodenaikojen mukaan. Lisäksi toiselle Bitmojia käyttävälle kaverille viestittäessä ohjelma tarjoaa emojeita, joissa näkyvät molempien hahmot.

Yllä olevassa kuvassa on ystäväni ja entisen huippukollegani Outin Snapchat-havainto yhteisemojeista. Kannattaa kokeilla! Hauskaa ja kätevää – aion itse jatkossakin hyödyntää erilaisia emojeita omassa viestinnässäni.

Katso Huomenta Suomen keskustelut Katsomosta tästä!