Kauhua työpaikalla

Apua, iik! Piiloudun Teron selän taakse. Suljen silmät ja peitän korvat käsillä. Kuljemme pitkin kummitustaloa, jossa elävät kuolleet säikyttelevät meitä. Olemme viettämässä työkaverimme Annan läksiäisiä Linnanmäen kauhuviikoilla ja pelkään.

Olen nolona, miten aikuinen ihminen voi pelätä näin paljon näytelmää. Siitä en ole nolo, että työkaverini näkevät minut säikkynä. He naureskelevat hyväntahtoisesti käytökselleni mutta samalla huolehtivat, että olen kunnossa. Samankaltainen ilmiö näkyy myös työpaikallamme. Voin paljastaa tyhmyyteni monissa asioissa pelkäämättä, että minut leimataan hidasälyiseksi. Ei tarvitse olla nolona siitä, ettei osaa kaikkea.

Työyhteisö on olemassa työn tekoa varten. Työyhteisön muodostavat kuitenkin ihmiset. Se, miten viestimme ja käyttäydymme toisiamme kohtaan, vaikuttaa kaikkeen työntekoon. Kiinnittämällä huomiota siihen, miten kohtaamme toisemme – miten annamme palautetta, miten esitämme eriävät mielipiteet tai miten käyttäydymme stressaantuneena – voimme kehittää avoimempaa työkulttuuria ja synnyttää luottamuksen ilmapiiriä. Avoin työyhteisö tunnistaa sekä yksilön että yhteisön tarpeet. Tällainen tiimi toimii tehokkaasti ja osaa hyödyntää jokaisen osaamista.

Keskittymällä pelkästään työn suorittamiseen unohdamme, että tuomme mukanamme työpaikalle tunteemme, uskomuksemme ja pelkomme. Jos osaamme käsitellä näitä asioita, voimme kääntää ne työyhteisön voimavaroiksi. Vajavaisena kohtaa toisen aidommin ja pääsee nopeammin käsiksi siihen, mikä on merkityksellistä.

Sanomme surullisena hyvästit ihanalle Annalle mutta samaan aikaan saamme toivottaa uuden kollegamme Saaran tervetulleeksi joukkoomme: Saara, kiva kun tulet Kreabiin. Jos olet sillä lailla säälittävä tyyppi, että meinaat kuolla pelosta huvipuistossa, ei se haittaa. Tuemme sinua joka tapauksessa.