Kollegat, ihanuutta

Tykkään tehdä töitä toimistomme yhteisessä olohuoneessa. Tuon tuosta keskeytän tavoitteellisen työnteon rupatellakseni hetken työkaverin kanssa. Käytän aikaani siis aivan vastuuttomasti hyödyttömään seurusteluun.

Kreabin olohuone ”lounge” sijaitsee keskellä pitkulaista toimistohuoneistoa. Strategisella paikalla työpisteiden ja keittiön välissä, kopiokoneen vieressä (paperittomaksi toimistoksi kopiokone houkuttaa luokseen yllättävän paljon ihmisiä). Tämä takaa, että loungessa työskennellessä kohtaa jatkuvasti kollegoitaan. Mikä on minusta ehdottoman hyvä asia. Työnteko keskeytyy useammin kuin oman työpisteen takana puurtaessa, mutta samalla tulee käytyä keskusteluja, jotka jäisivät muuten käymättä ja todistettua tapahtumia, jotka jäisivät muuten kokematta.

Tänään olen päässyt pohtimaan hyvin tärkeitä ja merkittäviä kysymyksiä muun muassa siitä, miksi meillä on vielä torstaina jäljellä maanantaina toimitettuja hedelmiä, jotka on normaalisti syöty jo tiistai-iltaan mennessä. Olen käynyt keskustelua maailman hahmottamisesta himmelimäisesti ja siitä, miksi epäonnistuminen kuntavaaleissa voi olla merkityksellisempää kuin onnistuminen. Olen myös seurannut jännitysnäytelmää, kun työtoveri poltti kätensä teeveteen (ei huolta, hän selvisi ja pääsee viettämään pääsiäislomaa suunnitellusti kylpylään).

Mitä yritykselle merkitsee, että osa työajastani kuluu näennäisesti hyödyttömään seurusteluun? Epämuodolliset vuorovaikutustilanteet ovat tärkeitä suhteiden luomisen kannalta. Ne lisäävät työntekijän tietoisuutta yrityksestä ja sen tavoitteista sekä tarjoavat tukea. Keskustelemalla muodostamme yhteistä todellisuutta. Kohtaamalla kollegoitani pitkin päivää pysyn paremmin selvillä siitä, mitä kukakin työyhteisössäni on tekemässä. Tiedän keneltä pyytää tarvittaessa apua ja osaan itse sitä tarjota. Henkilökohtaisten suhteiden myötä sitoutuminen työpaikkaan kasvaa. Koen olevani tärkeä ja yrityksen tavoitteet ovat minulle tärkeitä.

Kollegoiden kanssa käymän keskustelun jälkeen olen aina vähän viisaampi ja innostuneempi – vaikka juttelisimme vain hedelmistä tai himmeleistä.