Kreabin vinkit USA:n vaaliyön seurantaan

Ensi yönä se vihdoin tapahtuu: kuukausien raastava presidentinvaalikampanja päättyy ja saamme vihdoin tietää valitaanko Yhdysvaltojen seuraavaksi presidentiksi Hillary Clinton vai Donald Trump.

Yhdysvaltojen presidentinvaaleja on aina mielenkiintoista seurata, mutta tällä kertaa panoksena tuntuu olevan jotain vielä suurempaa kuin pelkkä Yhdysvaltain presidentin titteli.

Nyt tiistaiaamuna kannatusluvut näyttävät olevan hieman Hillaryn puolella, mutta varsinaisia tuloksia täytyy odottaa vähintään keskiviikkoaamuun. Trumpin valinta olisi kuin Leave-kampanjan Brexit-voitto: tällä hetkellä epätodennäköistä, mutta itse vaalipäivä voi tuoda yllätyksen.

Ota seuraavat vinkit talteen ja tune in!

Virittäydy tunnelmaan — ja varaudu pahimpaan

Kreabin viestintäkonsultti Jan Erola on kokenut vaalivalvoja, joka koki kesäkuun Brexit-äänestyksen ja sitä seuranneen shokin paikan päällä Oxfordissa. Jan neuvoo varautumaan pahimpaan jo etukäteen ja lukemaan ainakin muutaman Trumpin kannattajista kertovan artikkelin.

”On hyvä päästä sisälle kannattajien mielenmaisemaan ja yrittää ymmärtää näiden syitä äänestää Trumpia. Jos Trump valitaankin, järkytys ei sitten ole niin suuri. Ei kannata jäädä kuplaan”, Jan neuvoo.

Janin mukaan kannattaa lukea esimerkiksi Helsingin Sanomien Laura ja Saska Saarikosken Trump — Mies kuin Amerikka -kirja (ladattavissa iPad- tai Android-laitteille), tai vähintään Saarikoskien Hesarissa julkaistuja artikkeleita.

Lisää lukemista kannattaa etsiä myös esimerkiksi New York Timesin verkkosivuilta. Normaalisti maksumuurin takana olevat jutut ja artikkelit ovat kaikkien luettavissa 7.­­­­—9.11.

Fiilistele pre-vaalivalvojaisissa

Kansainväliseen politiikkaan keskittyneen blogisivusto The Ulkopolitistin valvojaiset alkavat Kallion Cafe Mascotissa klo 18 ja päättyvät klo 1.30. Luvassa on mm. paneelikeskustelu, DJ ja CNN:n liveseuranta. Näistä pippaloista ehdit vielä kotiin katsomaan itse ääntenlaskennan.

Aikaisemmin illalla voi käydä kuuntelemassa myös Hankenin ja Amchamin vaalikeskustelun Hankenilla klo 16 alkaen.

Kisakatsomo kuntoon

Seuraatpa ääntenlaskentaa kotisohvalla tai ystävien kanssa, ota haltuun ainakin nämä seuraavat kanavat, joiden avulla pysyt kärryillä tilanteesta:

Helsingin Sanomat ja Ilta-Sanomat seuraavat yhteisessä lähetyksessään vaaleja. Lähetyksen kautta voi seurata myös CNN:n lähetystä. CNN on monien  mukaan vaaleja seuraavista uutiskanavista luotettavin ja ajantasaisin.

YLE seuraa tilannetta netissä hetki hetkeltä klo 2 alkaen ja TV 1 -kanavalla klo 2.45 alkaen. Areenan kautta voi seurata myös CBS-kanavan lähetystä.

– Twitterissä tilannetta voi seurata hashtageilla #usavaalit tai #election2016. Twitterissä voi ja kannattaa pitää yllä myös omaa live-seurantaa, sillä se auttaa pysymään hereillä.

Herätyskello soimaan

Harva meistä työssäkäyvistä jaksaa keskellä viikkoa valvoa yön läpi, ja selvitä vielä töihin seuraavana päivänä. Kannattaakin miettiä etukäteen, mikä on oman innostuneisuuden aste ja asettaa herätyskello sen mukaan.

Vaalihuoneistot sulkeutuvat ensimmäisenä itärannikolla Suomen aikaa noin kolmelta ja länsirannikolla kuudelta. Ennusteita ja ovensuukyselyitä julkaistaan jo ennen länsirannikon äänestysten päättymistä, joten todelliset entusiastit voivat herätä seuraamaan ääntenlaskua jo kolmen aikaan.

Kuudelta aamulla on mahdollisesti selvillä jo varmahko tulos, sikäli kuin jompikumpi ehdokkaista on voittamassa vaalit selkeällä enemmistöllä. Uteliaan kannattaa jo joka tapauksessa herätä tällöin, sillä  kuuden aikaan alkaa selvitä esimerkiksi tärkeiden vaa’ankieliosavaltioiden, kuten Floridan ja Ohion, tilanne.

Jos joudutaan odottelemaan viimeisiä swing stateja ja niiden ääntenlaskun valmistumista, tulos voi olla selvillä vasta kahdeksan yhdeksän aikaan. Tässä tapauksessa normaali herätysaika riittänee, ja huippuhetket voi katsoa aamu-tv:stä kahvia siemaillen.