Talven hurjin urheilukarnevaali alkaa tällä viikolla – KreabMedian opas Korea-kiireisiin

Etelä-Korean Pyeongchangissa kilpailtavat talviolympialaiset vyöryvät televisioon ja kahvipöytiin kahden viikon ajaksi.

Varaslähtö kisoihin otettiin jo torstaina, jolloin curling sekä mäkihyppykarsinta käynnistivät kilpailut. Avajaiset ovat kuitenkin luvassa vasta perjantaina. Kahden ja puolen viikon rupeaman jälkeen kisat huipentuvat sunnuntaina 25.2., jolloin taitoluistelun loppunäytös, miesten jääkiekkofinaali ja naishiihtäjät tuovat kisaohjelman päätökseensä 23. talviolympialaisten osalta.

Kisojen suurimmat suomalaissuosikit ovat perinteisissä lajeissa. Jääkiekossa mahdollisuus mitaleille on sekä miehissä että naisissa, ja useat hiihtäjät voivat hyvänä päivänä nousta  palkintokorokkeelle ja koko kansan suosikeiksi.

Yle välittää lähes kaikki olympialaisten kisatapahtumat yötä päivää televisiossa, radiossa ja verkossa. Poikkeuksellisesti miesten jääkiekon välittää Suomeen kuitenkin Discovery – maksullinen Eurosport esittää kaikki ottelut verkossa, mutta ilmaiskanava TV5 esittää Suomen ottelut, välierät sekä mitalipelit.

Moni kisatapahtuma ajoittuu Suomessa yöaikaan, mutta paljon jää myös toimistotuntien ratoksi.

Suomalaissuosikit

Kaisa Mäkäräinen, ampumahiihto
Suomen 35-vuotiaalle hiihtotähdelle Korean kisat saattavat olla viimeinen mahdollisuus olympiamitaliin, joka häneltä vielä puuttuu. Mäkäräinen voitti maailmancupin kokonaiskilpailun kausina 2010-2011 ja 2013-2014 sekä takaa-ajon maailmanmestaruuden 2011, mutta olympialaisissa terveyshuolet ovat romuttaneet mitalihaaveet. Paras sijoitus on kuudes sija yhteislähtökilpailussa Sotshissa neljä vuotta sitten.

Mari Laukkanen, ampumahiihto
Voi nousta palkintokorkkeelle, jos kaikki menee loistavasti. Laukkanen voitti viime kaudella ensimmäiset maailmancup-osakilpailunsa, jotka äänestettiin myös vuoden 2018 sykähdyttävimmäksi urheiluhetkeksi.

Eero Hirvonen, yhdistetty
Yhdistetyn nouseva tähti on vasta 22-vuotias, mutta hiljattaiset tulokset nostavat hänetkin ehdokkaaksi Korean kilpailuiden kärkipäähän. Hirvonen suoritti tasaisen varmasti Lahden MM-kisoissa vuosi sitten ja Pyeongchangissakin paikat vähintäänkin kymmenen parhaan joukossa ovat realismia.

Leijonat, jääkiekko
Jääkiekossa pelataan ilman NHL-pelaajia ensimmäistä kertaa 20 vuoteen, sillä maailman paras liiga jättäytyi olympialaisten ulkopuolelle erinäisistä, lähinnä taloudellisista syistä. Nyt joukkueet on koottu NHL:n ulkopuolelta tulevista pelaajista, eli lähinnä Euroopasta, Pohjois-Amerikan farmisarjoista sekä yliopistoista. Suomella on edellytykset kilpailla mitalista sekä miehissä että naisissa, mutta olympialaisten pieni ottelumäärä ja pudotuspeliformaatti vaativat hyviä suorituksia heti alusta asti.

Iivo Niskanen, maastohiihto
Jääkiekon ohella Suomen suurin mitalitoivo. Niskanen voitti viime vuonna Lahden MM-kisoissa 15 kilometrin perinteisen matkan maailmanmestaruuden. Parisprintissä hän oli pronssilla. Neljä vuotta sitten Sotshissa Niskanen ja Sami Jauhojärvi vastasivat kisojen ikimuistoisimmasta suomalaishetkestä hiihtäessään parisprinttikultaan.

Krista Pärmäkoski, maastohiihto
Tammikuun lopussa korkean paikan leirillään flunssaan sairastunut Pärmäkoski sanoo olevansa taas täydessä iskussa, mikä on huojentava uutinen Suomen tämän talven ykköshiihtäjältä. Hiljattain Pärmäkoski voitti komeasti Planican 10 kilometrin perinteisen kilpailun, joten tulostahtikin lupaa hyvää. Pärmäkoski saattaa hyvinkin olla mukana kaikilla matkoilla, mutta päätöspäivän 30 kilometrin kisa on hänen kannaltaan kenties kaikkein kiinnostavin.

Tässä suomalaisittain kriittisimpiä hetkiä helpottamaan työn ja vapaa-ajan aikatauluttamista kisakiireiden keskellä. Kaikki ajat ovat Suomen aikaa.

Perjantai 9.2.
Kisojen viralliset avajaiset ja olympiatulen sytyttäminen klo 13.

Lauantai 10.2.
Vancouverin ja varsinkin Sotshin edellisissä olympialaisissa karvaasti pettynyt Kaisa Mäkäräinen aloittaa kisaurakkansa ampumahiihdon naisten pikakilpailussa klo 13.15. Myös naishiihtäjien tapahtumat käynnistyvät, ensimmäisenä yhdistelmäkilpailu klo 9.15. Janne Ahonen kilpailee historiallisesti seitsemänsissä talviolympialaisissaan, normaalimäen loppukilpailu avaa miesten mäkihyppyurakan klo 14.35 – karsinta jo perjantaina.

Sunnuntai 11.2.
Hiihdon miesten yhdistelmäkilpailu klo 9.15. Samoihin aikoihin jääkiekossa suomalaisnaiset kohtaavat Yhdysvallat klo 9.40.

Maanantai 12.2.
Lumilautailun slopestylen loppukilpailu, josta Enni Rukajärvi toi Suomeen hopeaa Sotshissa. Loppukilpailu klo 3 alkaen, karsinnat jo sunnuntaina.

Tiistai 13.2.
Jääkiekkonaiset joutuvat taas hurjaan testiin, kun Kanada tulee vastaan klo 9.40. Aina yhtä intensiiviset hiihdon sprinttikilpailut kohottavat pulssia – karsinta käynnistyy klo 10.30 ja erät yhdeltä iltapäivällä.

Keskiviikko 14.2.
Naisten ampumahiihdon normaalimatkalla kilpaillaan klo 13.05 alkaen. Miesten jääkiekkoturnaus alkaa kahdella ottelulla ja mitalikandidaateista USA ja Venäjä ovat heti tulessa klo 14.10.

Torstai 15.2.
Naisten kymmenen kilometrin vapaan hiihtotavan kilpailu klo 8.30. Leijonat aloittaa turnausurakkansa, Suomi-Saksa klo 5.10. Myös naiset ovat kaukalossa, Venäjä-Suomi alkaa klo 9.40. Iltapäiväotteluissa muun muassa Kanada, Tshekki ja Etelä-Korea klo 14.10.

Perjantai 16.2.
Miesten 15 kilometrin vapaan hiihtotavan kilpailu klo 8. Miesten jääkiekon Suomi-Norja klo 14.10.

Lauantai 17.2.
Huippupäivä. Kaksi jääkiekon kärkiottelua: Kanada-Tshekki klo 5.10 ja Venäjä-USA klo 14.10. Naisissa pelataan jo pudotuspelejä, puolivälierät klo 5.10 ja 9.40. Naisten 4×5 kilometrin viesti klo 11.30 ja ampumahiihdon yhteislähtö klo 13.15.

Sunnuntai 18.2.
Miesten 4×10 kilometrin viesti klo 8.15. Jääkiekon todellinen hegemoniaottelu Ruotsin Tre Kronorin ja Suomen Leijonien välillä klo 14.10.

Maanantai 19.2.
Naisten jääkiekon välierät klo 6.10 ja 14.10. Suomalaisväriä myös muun muassa lumilautailussa naisten big airin karsinnassa klo 2.30 sekä Pekka Koskelan neljäs olympiaesiintyminen pikaluistelun miesten 500 metrin kilpailussa klo 13 alkaen.

Keskiviikko 21.2.
Tärkeä suomalaispäivä. Varsinaiset pudotuspelit alkavat miesten jääkiekossa. Ensimmäinen puolivälierä jo klo 5.10, toinen klo 9.40. Loput kaksi puolivälierää kahdelta iltapäivällä. Naisten turnauksessa pronssiottelu klo 9.40. Vapaan hiihtotavan parisprinttikarsinnat klo 10 ja finaalit klo 12. Lumilautailussa miesten big airin karsinta klo 2.30.

Torstai 22.2.
Naisten jääkiekon loppuottelu klo 6.10.

Perjantai 23.2.
Miesten jääkiekon välierät klo 9.40 ja 14.10. Lumilautailussa naisten big airin finaali klo 2.30 alkaen ja pikaluistelussa miesten 1000 metrin matka klo 12.

Lauantai 24.2.
Miesten big airin finaali klo 3. Hiihdossa miesten kuninkuusmatka, 50 kilometrin perinteisen tavan yhteislähtökilpailu starttaa klo 7. Pronssiottelu miesten jääkiekossa klo 14.10.

Sunnuntai 25.2.
Miesten jääkiekon olympiamitalisti ratkeaa loppuottelussa, joka alkaa Suomen aikaa varhain aamulla klo 6.10. Naisten 30 kilometrin perinteinen matka alkaa klo 8.15 ja on viimeinen kilpailutapahtuma. Päättäjäiset käynnistyvät klo 13.