Late Capitalism – mitä ihmettä pörssissä oikein tapahtuu?

Suomalaiset yksityissijoittajat ovat tällä viikolla hieroneet silmiään oikein urakalla. Perinteisen kansanosakkeen, nykyisin verkkolaitteita valmistavan Nokian osakekurssi lähti New Yorkissa jyrkkään nousuun keskiviikkona heti pörssin avautuessa. Syy on suomalaisesta näkökulmasta varsin yllättävä: Reddit-keskustelusivuston Wallstreetbets-kanava.

Wallstreetbets-massaliikkeen keskiössä on toinen yritys, lähes konkurssikypsä, konsolipelejä kivijalkakaupassa myyvä Gamestop. Suuri hedge-rahasto Melvin Capital ilmoitti alkavansa shortata eli myydä lyhyeksi Gamestopin osaketta. Käytännössä tämä tarkoittaa, että rahasto ennusti Gamestopin osakkeen arvon laskevan ja aikoi tehdä sillä voittoa. Syntyi vastavoima. Wallstreetbets-kanavan käyttäjät alkoivat ostaa massojen voimalla osaketta, jolloin se kallistui. Melvin Capital joutui itsekin suojaamaan sijoituksiaan ostamalla samoja osakkeita, joiden halpenemisen puolesta se oli veikannut.

Nokiaan eivät päde täysin samat mekanismit ja selitystä Reddit-suosiolle onkin haettu meemeistä. Wallstreetbets-kanavan suosiossa ovat olleet muutkin 1990-luvun nostalgiaa huokuvat yritykset, kuten toinen mobiilialan legenda BlackBerry (NYSE: BB) sekä Microsoft (NASDAQ: MSFT). Näistä on helppo tehdä meemejä ja kaivaa vaikka nasevia elokuvaviittauksia. Myös teatteri- ja viihdealan AMC Entertainment on kanavan suosiossa ja sen osakkeen arvo on noussut viikossa 569 %.

Asiantuntijoiden mukaan osansa trendiin on myös koronaviruspandemialla. Monet sen takia työttömäksi jääneet ovat ryhtyneet sijoittajiksi ja päivätreidaajiksi. Uudet alustat ovat helppokäyttöisiä ja esim. Yhdysvalloissa suosittu Robinhood mahdollistaa osakkeiden murto-osien ostamisen eikä veloita kaupankäynnistä kuluja.Tavalliset tallaajat ovatkin onnistuneet hankkimaan sijoituksilleen poikkeuksellisen lyhyessä ajassa satumaisen suuria tuottoja. HS ilmaisi asian näin: Internetin syövereissä toimii ”kahden miljoonan kolmekymppisen miehen armeija”, joka ravistelee huvikseen maailman pörssikursseja – tällä viikolla myös Nokia joutui sen kynsiin

Paradoksaalista kyllä, kerrankin rahojaan menettäneet ja omassa pelissään hävinneet suuret rahastot ovat tällä viikolla alkaneet vaatia pörssiin tiukempaa sääntelyä ja jopa sensuuria. Osakemarkkinoita sekoittanut Reddit-kanava suljettiinkin tunniksi, mutta avattiin pian uudelleen. Myös Nokia kiirehti pörssitiedotteella kertomaan, että ei ole tietoinen mistään olennaisista, julkistamattomista yhtiön liiketoiminnan kehitykseen liittyvistä tiedoista tai sen toiminnassa tapahtuneista olennaisista muutoksista, joita ei olisi jo julkistettu ja jotka voisivat selittää viimeaikaisen osakekurssin nousun tai kaupankäyntivolyymin.

Ilmiö on tietysti heijastunut myös Suomeen. Nordnetissä tehtiin eilen 27.1.2021 ennätykselliset 552 527 kauppaa. Aikaisempi ennätys oli 441 983 kauppaa, joka nähtiin 9. marraskuuta 2020. ”Tämä ei missään nimessä anna oikeaa kuvaa osakesijoittamisen pitkäjänteisyydestä sille suurelle joukolle yksityissijoittajia, jotka ovat vastikään avanneet osakesäästötilinsä”, Nordnet Suomen maajohtaja Suvi Tuppurainen kommentoi tiedotteessa. Pitkään on puhuttu, miten nuoret ja lottokansa saataisiin innostumaan sijoittamisesta – tässä sitä nyt ollaan.