Tekoäly toi lisäjännitystä urheilukevääseen – näin ennuste jääkiekon ratkaisupeleihin eteni

Talous- ja palkkahallintopalvelujen asiantuntijayritys Accountor testasi tekoälyn mahdollisuuksia hauskalla tavalla ennakoimalla jääkiekon Liigan pudotuspelejä.

Accountor laati tekoälyn pohjalta ennusteen, jonka etenemisen seuraaminen toi pienen lisämausteen kiekkäkevääseen. Tämän ennusteen odotettiin elävän mahdollisesti nopeastikin ottelukierrosten mukaan, kun taas Liigan omilla verkkosivuilla tarkasteltavissa olevan Veikkauksen ennusteen odotettiin muuttuvan maltillisemmin. Syy on Liigan sivujen ennusteen raskaudessa ja taustalla olevassa merkittävässä datamäärässä. Jääkiekon pudotuspelit tarjosivat kuitenkin kiinnostavan katsannon kevyemmänkin tekoälyn potentiaalisiin käyttömahdollisuuksiin.

“Toivon mukaan voidaan osoittaa, että pienemmälläkin työmäärällä saadaan helposti jo jotain hyödyllistä aikaiseksi. Ennuste elää mukanamme läpi koko pudotuspelien ja päivitämme sitä sarjojen etenemisen mukaan”, Accountorin teknologiajohtaja Juho Nieminen sanoi ennen pudotuspelien alkamista.

Ensimmäisellä pudotuspelikierroksella pelattiin kaksi otteluparia paras kolmesta -menetelmällä. Accountorin ennusteen mukaan näissä otteluissa SaiPan ja Pelicansin välinen ottelusarja päättyisi SaiPan eduksi 2-1-voitoin, kun taas Rauman Lukko pudottaisi Porin Ässät suoraan kahdessa ottelussa. Ensimmäisen ennusteen mukaan Liigan mestaruudesta loppuottelusarjassa kamppailisivat Oulun Kärpät, runkosarjan voittaja, sekä toiseksi sijoittunut Turun Palloseura. Hallitseva Suomen-mestari Tappara puolestaan voittaisi pronssiottelussa JYPin.

Liigan omien sivujen analytiikkatyökalu ennisti mitalipeleihin täsmälleen samoja joukkueita, mutta mestaruus menisi Tapparalle ja pronssi JYPille.

Kevään edetessä tarkka ennustaminen osoittautui haastavaksi. Kreabin raumalaisedustaja Laurin karvaaksi pettymykseksi Ässät laittoi heti kapuloita rattaisiin kaatamalla Lukon 2-0-voitoin ja etenemällä puolivälieriin. Toinen ottelusarja kuitenki eteni täsmälleen ennusteen mukaan ja SaiPa meni jatkoon 2-1-voitoin. Puolivälierissä ennuste jakautui selvästi kahtia, sillä tekoäly uskoi lähes kaksi viikkoa levänneiden Kärppien ja TPS:n voittavan omat sarjansa suoraan neljässä ottelussa, kun taas Tappara ja JYP etenisivät jatkoon vasta seitsemän ottelun sarjojen jälkeen. Jatkoonmenijöistä kolme neljästä menivätkin Accountorin ennusteen mukaan, mutta JYP taipui HIFK:n käsittelyssä.

Mitalipelien alla ennuste päivitettiin jälleen. Suurin ero Liigan ja Accountorin ennusteissa välieriin oli se, että Liiga painotti Tapparan nousukuntoa, jolla se sysäisi TPS:n pronssiotteluun. Accountorin kaaviossa turkulaiset olisivat menneet finaaliin Kärppien vastustajaksi. Liiga olikin lopulta tarkemmin jäljillä, sillä Tappara yllätti voittamalla TPS:n suoraan neljässä ottelussa. Toinen välieräsarja Kärppien ja HIFK:n välillä eteni täsmälleen odotetusti ja oululaiset nappasivat finaalipaikan seitsemän ottelun jälkeen.

Loppuottelupariksi muodostui siis Kärpät-Tappara ja pronssiottelussa mittelivät TPS ja HIFK. Accountorin leikkimielinen tekoälyennuste uskoi yhä TPS:ään, jonka kuntokäyrä oli kuitenkin ollut selkeässä laskussa, ja arvioi TPS:n voittavan himmeimmät mitalit, kun taas Kärpät saisi juhlia mestaruutta seitsemän ottelun sarjan jälkeen. Liigan ennuste oli samaa mieltä mestarista, mutta uskoi Kärppien voittavan sarjan hieman nopeammin, kuudessa ottelussa. Pronssimitalistiksi se ennakoi HIFK:ta.

Lopulta mitalipelit kiteyttivät koko kokeilun, kun Liiga ennusti finaalisarjan täsmälleen oikein ja pronssimitalit menivät Helsinkiin. Liigan ennusteen taustalla oleva datamäärä mahdollisti tarkemmat ennusteet, mikä näkyi erityisesti ottelumäärien ennustamisessa. Yhdeksästä ottelusarjasta kuudessa Accountorin kevyt tekoäly kuitenkin ennakoi voittajan oikein.

“Tekoälyn tehokkuus ja arvo on suoraan kiinni siinä työmäärässä ja laadussa, joka ennustemalliin saadaan rakennettua. Tässä suhteessa toki Liiga pesee meidät mennen tulleen, koska oma ennustemallimme rakennettiin erittäin pienin työmäärin. Voittajaveto-tyyppisessä veikkauksessa siitäkin olisi ollut jotain apua, Nieminen summasi mestarin ratkettua.

Jääkiekon kaltaisessa nopeassa pelissä hyvin pienetkin asiat voivat heilauttaa tuloksia suuntaan tai toiseen ja pudotuspeleissä yhden ottelusarjan venyminen voi heikentää joukkueen iskukykyä taas seuraavassa. Lisäksi esimerkiksi äkilliset loukkaantumiset voivat muuttaa voimasuhteita silmänräpäyksessä, joten monia asioita on vaikeaa huomioida ennusteessa.

Ennusteen tulos on tekstin yläpuolella kuvassa. Merkinnät oikein ja väärin menneistä ennustuksista perustuvat tarkkaan tulokseen, eli sekä oikein ennustettuun voittajaan että otteluvoittojen määrään.