Luottamus vs. Nollasumma

Ehkä V.I. Lenin oli sittenkin väärässä. Hän kun sanoi: “Luottamus hyvä, kontrolli parempi.” Ainakaan suomalaisessa hallituspolitiikassa ei Leninin luottamusmalli tunnu toimivan.

Suomessa poliittinen historia toistaa nyt itseään yhä kiihtyvämmällä syklillä. Tämän näemme nyt pikauusintana: Kun pääministerin arvovalta saa pahan kolauksen julkisuudessa, hallituskumppanit alkavat pelastautua ja sooloilla, erityisesti vaalien lähestyessä. Pian lähes kaikki muuttuu nollasummapeliksi: hallituskumppanilta kerätty helppo irtopiste houkuttaa yhä enemmän.

Alexander Stubb ajautui pääministerinä hyvin pian mediamyllytykseen, joka käynnistyi mitättömästä shortsihousu- ja huvipuistopäivittelystä. Sen jälkeen kaikki hänen sanomisensa oli erityisluupin alla. Pääahallituspuolueet kokoomus ja SDP nokittelivat kilpaa toisiaan vaalien alla, kaikki oli nollasummapeliä. Jutta Urpilaisen ja Jyrki Kataisen välinen luottamus oli vain kalpea sinipunamuisto muutamassa kuukaudessa Stubbin ja Antti Rinteen noustua puolueidensa keulille.

Viimeistään ministeri Anne Bernerin umpikujaan ajautuneen väylä- ja autoverouudistusten myötä Juha Sipilän hallitus näyttäisi suistuneen samanlaiselle keskinäisen kinan ja eestaasvaihteella ajamisen raiteelle kuin Stubbin vetämä valtioneuvosto. Toivottavasti näin ei ole, vaan kyse on pikemminkin politiikan ulkopuolelta äskettäin tulleiden päättäjien ja urapoliitikoiden välisen vuorovaikutuksen opettelusta. Paljon parjatut poliitikot ovat joutuneet opettelemaan molemminpuolisen vuorovaikutuksen taidon kantapään kautta, aivan eri syvyydellä kuin vaikkapa perheyritystä pyörittäneet tahtojohtajat. Politiikassa on pakko osallistaa huomattavasti voimallisemmin ja kattavammin kuin suomalaisessa yrityselämässä on totuttu.

Aikanaan parjattu Kataisen hallitus näyttäytyykin nyt onnistuneena uudistajana. Se sentään sai – osallistamalla – rajuja leikkauksia ja uudistuksia maaliin.

Älykkäät ratkaisijat oppivat nopeasti. Siksi olikin ilahduttavaa kuunnella ministeri Berneriä A-Studiossa, jossa hän lupasi vain vuorokauden kuluttua hankkeidensa kariutumisesta, että jatkossa kootaan kaikista eduskuntapuolueista parlamentaarinen selvitysryhmä.

Ehkä luottamus ja vuorovaikutus ovat sittenkin se toimiva tapa saada niin liikennemullistuksia kuin työmarkkinapäätöksiä läpi Suomessa? Ehkä yritysjohtajat voisivat oppia muutoksentekotaitoja poliitikoilta – eikä vain päin vastoin?