Valentina La Fiura

Luova suunnittelija, jonka intohimona on visuaalinen viestintä sekä tarinoiden jakaminen. Motto? Kohtele ympärilläsi olevia ihmisiä kuin heillä olisi syntymäpäivä.

Onnenavaimet etätyön ja lastenhoidon yhdistämiseen

Tällä hetkellä moni työntekijä ympäri maailmaa yhdistelee parhaansa mukaan esimerkillisen työntekijän ja varhaiskasvatuksen ammattilaisen rooleja. Etätyön ja lastenhoidon yhdistäminen voi kuulostaa hauskalta vaihtelulta entisiin arkirutiineihin, mutta on itseasiassa haastavampaa kuin jonglööraus viidellä appelsiinilla. Tämän huomasin viimeistään lapseni kiljuessa vessasanoja videopalaverin aikana asiakkaan tärykalvoille. Arkiaamuja on toki helpottanut se, ettei tarvitse pukeutua kuin vyötäröstä ylöspäin ja aikaa työnteolle on tovi enemmän heti herättyä. Kuitenkin ensimmäisten etäkauhuaamujen jälkeen päätin, että on oltava organisoidumpi. Vaikka maailma ympärillä muuttuu, on uuteen normaaliin sopeuduttava mahdollisimman hyvin ja niin, että jokaisella perheenjäsenellä on kiva olla.

Vanha klassikko: lukujärjestys, palasi kotiimme.

Lukujärjestyksen tekeminen seuraavalle viikolle sujuvoittaa arkea, auttaa ennakoimaan ja mahdollistaa seuraavan päivän ohjelman valmistelut jo edellisenä iltana. Lapsi näkee lukujärjestyksestä mitä päivän aikana on luvassa ja vanhempi tietää mikä on paras hetki syvään keskittymiseen töiden osalta. Aamulla suoraan pikkukakkosen jälkeen lapsen on turha aloittaa keskittymistä vaativia pääsiäisaskarteluja tai vanhemman oikolukua. Ensin kannattaa suunnata ulos puistoon tai lenkille pokémoneja keräämään, jotta pahin virtapiikki saadaan taltutettua.

Poikkeustilanteessa on sallittua mennä helpoimman kautta.

Mikäli et kerkeä esivalmistamaan lounasta edellisenä iltana, voit aivan hyvin käyttää myös eineksiä tai tilata ruoan Woltilla. Netti on pullollaan hyödyllistä ja opettavaista sisältöä lapsille. Salli siis lisääntynyt ruutuaika, mutta kiinnitä huomiota siihen mitä katsotaan ja pelataan. Eikä kannata unohtaa avokonttorille ostettuja vastamelukuulokkeita, niillä onnistuu varastamaan vielä viisitoista ylimääräistä keskittymisminuuttia.

Lastenhoidossa puolison kanssa vuorottelu on avain karanteenionneen.

Jokaiselle perheenjäsenelle tulisi taata riittävästi omaa-, työ- ja perheaikaa. Treffi-iltaa puolison kanssa kaivatessa voi hyödyntää työkaverini Laurin vinkkiä isovanhempien etämuskarista videon välityksellä– suorastaan nerokasta. Tosin en tiedä kuinka rentouttavaksi tunnelma voi nousta kun viereisessä huoneessa laitetaan pata ja kattila soimaan.

Kaikkia näitä oivalluksia en kuitenkaan keksinyt itse, vaan päästäkseni suhteellisen tasapainoiseen tilaan kävin pitkän keskustelun tilanteesta varhaiskasvatuksen ammattilaisen Emma Nikkasen kanssa. Listasin myös muiden avuksi Emman arvokkaita ohjeita:

  • Säilytä arjessa kaikki ne rutiinit, jotka voit. Rutiinit tuovat lapselle turvaa ja tuttuutta arkeen. Keskitä ajatukset siihen mitä voitte tehdä – sen sijaan, että surkuttelisitte sitä mitä ette voi tehdä.
  • Lukujärjestyksen lisäksi kellon ympärille voi laittaa kuvat tehtävistä ja tekemisistä, kellon ympärille laitetaan myös vanhemman työt. Kellosta lapsi näkee konkreettisesti kuinka kauan vielä menee. Tee selkeät pätkät ja työskentele ne tehokkaasti (esim. tomato-malli). Muista tauottaa niin lapsen kuin omaakin päivääsi.
  • Varaa aikaa myös lapsen kanssa tekemiselle. Lapselle voi antaa pieniä ikätason mukaisia tehtäviä ja osallistaa työntekoon esimerkiksi pyytämällä silppuamaan paperia ja värittämään raportista a-kirjaimia punaiseksi. Lapsi arvostaa osallisuutta myös kotitöissä.
  • Laske rimaa. Et voi olla samaan aikaan kaikkea ja vaatia itseltäsi täydellistä suoritusta jokaisella osa-alueella.
  • Pyydä apua mummilta, kummilta, kaverilta tai muulta läheiseltä. Yksin ei tarvitse selvitä. Tunnustele ja sanoita tunteitasi myös lapselle ikätason mukaisesti. Mikäli kaipaat hemmottelua, leikkikää kauneushoitolaa!
  • Ole armollinen ja lempeä itsellesi niin opetat sitä samalla myös lapselle.

Maailma on valtavassa muutoksessa ja hyvin poikkeuksellisessa tilassa. Muistetaan pitää kiinni positiivisista asioista ja ajatuksista.

 

Alta voit ladata arkeasi helpottamaan meidän lahjakkaan graafikon Susannan piirtämät suloiset pääsiäisaiheiset värityskuvat, sekä lukujärjestyksen, jota ilman itse en enää pärjäisi:

Viikkonäkymä_kreab

varityskuva_kreab

Vinkit lahjoitti: Emma Nikkanen 
Jemmanen, varhaiskasvatuksen opettaja, lasten tunnetaito-ohjaaja, lasten ja nuorten joogaopettaja ja LCF Life Coach opiskelija.
IG: @jemmanen Youtube: Jemmanen FB: Jemmanen