Pipolätkää ilmastonmuutoksen hidastamiseksi – suunnitelmallinen viestintä tuo tapahtumalle näkyvyyttä

Jos järvien jäät hupenevat kuin tähän asti, 150 vuoden päästä ei välttämättä enää luistella, uutisoi Helsingin Sanomat helmikuussa 2017. Brahen kentällä pelataan vuosittain pipolätkää tämän kehityksen pysäyttämiseksi.

Pond Hockey ry järjestää vuosittain ilmastonmuutoksen vastaisia pipolätkäturnauksia. Turnauksen ja oheismyynnin tuotto lahjoitetaan kokonaisuudessaan ilmastonmuutoksen vastaiseen työhön. Järjestäjäorganisaation Svante Suominen on tehnyt töidensä ohella pitkää päivää kaiken tämän mahdollistamiseksi. Kiireinen mies ehti kuitenkin vastaamaan KreabMedian haastattelukysymyksiin tapahtuman viestinnästä.

Olette saaneet tapahtumille hyvin näkyvyyttä sosiaalisessa mediassa, onko viestinnän painopisteenä ollut herättää keskustelua ilmastonmuutoksesta?
Alkuperäisenä tavoitteena on oikeastaan ollut ilmastonmuutoksen ja itselleni rakkaimman urheilulajin, jääkiekon, yhdistäminen ihmisten ajatteluketjuissa. Pieni pala kerrallaan siis. En itse ole varsinainen “aktivisti-ihminen”, mutta edes jotain konkreettista halusimme saada tehtyä tämän sukupolvemme suurimman haasteen edessä. Näkisin, että ilmastoasian esiin nostaminen tässä meidän rujossa jääkiekkoskenessä on jo itsessään kova juttu. Varsinaisessa vaikuttamistyössä luotamme yhdistyksiin, joille turnausten kaikki tuotot olemme lahjoittaneet.

Onko taustalla suunnitelmallinen somestrategia vai luotatteko siihen, että asia on itsessään riittävän kiinnostava?
Lauantainen Helsingin Save Pond Hockey -tapahtuma on jo historian neljäs. Ensimmäisinä kertoina menimme aika pitkälti ad hoc -menetelmällä ja monella eri – välillä jopa ristiriitaisellakin – some-suulla ilman suurempaa kokonaiskuvaa ja suunnitelmaa. Toisen tapahtuman viestinnässä oli jo jotain pilkahduksia strategisuudesta. Tekemällä ja kokeilemalla oppii. Nyt olemme jo melko hyvin tietoisia, millaiset viestit kiinnittävät kohderyhmämme huomion missäkin mediassa. Koska hommaa tehdään omien päivätöiden ohella niukoin resurssein, on strategisuudesta ja suunnitelmallisuudesta todella paljon hyötyä.

Miten hyvin urheilu ja ilmastotyö linkittyvät mielestäsi yhteen?
Tässä on vielä työtä tehtävänä. Mielestäni ilmastotyö tulisi nykytilanteessa liittyä kaikkeen. Ammattiurheilijat ovat käsittämättömän suuria roolimalleja ja mielipidevaikuttajia. Näen tässä valtavan potentiaalin. Nyt tarvitaan Enni Rukajärven ja Mikkelin Jukureiden kaltaisia pioneerejä. Let’s do this!

Pond Hockey ry:n Svante Suominen

Maailmanluokan pipolätkää hyvässä hengessä vakavan asian puolesta: Save Pond Hockey lauantaina 5.2.2018 Brahen kentällä alkaen klo 10.