Ryssän Helvetti on irti!

”Näin Venäjän kylmät valtaavat Suomen”! Putinin ja Trumpin säikyttämässä maailmassa jopa suomalaisen iltapäivälehden sääuutinen otsikoi sodan uhkaa. Vielä vuonna 1966 Venäläiset tulevat, venäläiset tulevat!  -niminen törmäilykomedia nauratti.

Viikonloppuna STT putkautti sähkeen, jossa menneellä viikolla julkisuushallintansa kanssa kamppaillut puolustusministeri Jussi Niinistö (PS) ilmoitti Suomen lähtevän mukaan Britannian vetämiin valmiusjoukkoihin. Tämä puolustusministerin mukaan  ”ei velvoita meitä mihinkään” (HS 5.2.2017). Nyt näihin nopean toiminnan JEF-joukkoihin (Joint Expeditionary Force) kuuluu Britannian lisäksi kuusi Nato-maata: Baltian maat, Hollanti, Tanska ja Norja. Tässä välissä Suomessa on höökitty kovasti EU-lähtöisestä puolustuskuvioista, muuta nyt siis Suomi hyppääkin EU:stä eroon pyristelevän Britannian vetämään Nato-konklaavin. Ehkä joku Niinistöistä malttaa kertoa meille tästä lisää lähitulevaisuudessa. Että aiotaanko näillä joukoilla antaa kylmää esimerkiksi kyytiä venäläisille, jos Baltian maissa tilanne kuumenee?

Tänään tuntuu, että elämme erityisen piinallista aikaa, kun sekä Venäjä että USA tuntuvat kalistelevan sapeleitaan. Oikeasti tämä ei ole mitään. Kuusikymmenluvun alussa Kuuban ohjuskriisi oli suistaa planeettamme maailmansota III:een. Mutta kuten nerokas Tommi Uschanov on kirjoittanut teoksessaan Hätä on tarpeen: Kulttuuripessimismin nousu 1965–2015, silti tuolloin kuusikymmenluvulla vallitsi vielä optimismin aika. Jopa venäläisten maihinnousulle saattoi nauraa, kuten Norman Jewisonin harmittomassa törmäilykomediassa Venäläiset tulevat, venäläiset tulevat (The Russians Are Coming, the Russians Are Coming!). Elokuvassa venäläinen sukellusvene Спрут (lausutaan Wikipedian mukaan “spruut” ja tarkoittaa ”mustekalaa”) rantautuu pienelle saarelle New Englandissa. Kaaoshan siitä syntyy. (Traileri)

Entä mistä siinä IS:n sääuutisessa sitten oli kyse? Venäjältä virtaa alkuviikosta kylmää ilma ja luvassa on kireä pakkasjakso Suomessa. Myös Etelä-Suomessa pakkanen saattaa pudota jopa 25 asteeseen. Sittenpä meillä vasta onkin varsinainen holotna!