Suomi-Twitterin top200-lista edustaa näkemysten kompostia ja hyvä niin!

Tammikuun alussa julkaistiin lista Twitter-vaikuttajista. Suomi-Twitterin top200-lista kasaa yhteen suosituimmat suomalaiset twiittaajat. Heitä suomalaiset Twitterin käyttäjät seuraavat, heidän juttujaan kommentoidaan ja he herättävät tunteita.

Mitä lista kertoo?

Lista kertoo Suomi-Twitterin terävimmän kärjen rakentuvan aktiivisuuden ja vuorovaikutuksen ympärille. Suomi-Twitterin vaikuttajia yhdistää hyvin yksinkertaiset asiat: Läsnäolo, aktiivisuus, ajan hermolla oleminen ja rohkeus muodostaa asioista mielipiteitä. Näkyvyys täytyy ansaita.

Suomi-Twitter näyttäytyy jonkinasteisena lintukotona, kun katsotaan top200-listan kokoonpanoa. Maailmanluokan tähtien sijaan listalta löytyy täysin tavallisia tallaajia, joita on siunattu kyvyllä kiteyttää sanomansa ja ajatella terävästi.

Globaalisti tilanne on päinvastainen. Maailman seuratuimmat Twitter-tilit kuuluvat amerikkalaisille supertähdille Katy Perrylle, Justin Bieberille ja Rihannalle. Heidän viestintänsä perustuu supertähteyteen ja sen mukanaan tuomaan näkyvyyteen. Suomen kokoisessa maassa maailmantähdet ovat harvassa ja viihdemaailma on suhteellisesti heikosti edustettuna Twitterissä.

Mikä top200-listassa on merkityksellistä?

Se, miten erilaisia ihmisiä listalle nousee. Toimittajat ja kärkipoliitikot yltävät luonnollisesti koville sijoille.  Heidän ohellaan listan kärkipäähän sijoittuvat maaseudun lihansyöjän ääni Mikko Kärnä, feministisen yhteiskunnallisen keskustelun äänitorvi Minja Koskela sekä Tytti Määttä, joka tuo sinnikkäästi esiin maaseudun myönteisiä puolia. Twitterin 200-lista näyttää, kuinka sosiaalinen media voi parhaillaan antaa äänen erilaisille ihmisille ja erilaisille ajatuksille. Se voi laajentaa omaa ymmärrystä, tarjota uusia näkökulmia ja opettaa kulttuurien välistä vuoropuhelua.

Siinä missä Twitterissä voi saada näkyvyyttä kärjistyksiä ja tahallisia väärinymmärryksiä viljelemällä, on toinen puoli Twitteristä kuuntelemista ja toisilta oppimista. Helsinkiläisenä twiittaajana, jolla ei ole juuri suhteita kehäykkösen ulkopuolelle, olen kiitollinen Tytti Määtälle, joka tarjoaa raikkaan kosketuksen toisenlaiseen Suomeen. Ja mikä parasta – Tytti Määttä tarjoilee näkemyksensä suoraan omalle ruudulleni, aina rakentavalla ja hyväntahtoisella otteella. Tämä oman maailman laajentaminen on Twitterin parhaita ominaisuuksia ja siitä kiitoksen ansaitsevat kaikki tyttien, mikkojen ja minjojen kaltaiset oman tiensä kulkijat.

Miksi Twitter on keskeisin keskustelujen paikka myös tänä vuonna?

Kuluvana vuonna Suomessa käydään kahdet, mahdollisesti jopa kolmet vaalit. Mikään muu kanava kuin Twitter ei tarjoa niin ajantasaista, erilaisia näkemyksiä yhdistävää vaalikeskustelujen areenaa. Twitterissä kohtaavat poliitikkojen ohella toimittajat, äänestäjät ja poliittiset taustavaikuttajat. Twitterissä voi tulkita vaalien suuntaa ja mikä parasta – vaikuttaa itse siihen, minkälaisessa hengessä vaalikeskustelua käydään.

Toivon jokaiselle Twitterin käyttäjälle mielenkiintoista ja hauskaa vuotta 2019! Itse lupaan tänä vuonna laskea useammin kymmeneen, ennen kuin tölväsen toiselle jotain, mitä en kasvotusten sanoisi. Aion olla myös useammin hiljaa; kuunnella ja yrittää ymmärtää, sen sijaan, että julistaisin omaa näkemystäni, jota en ole valmis muuttamaan. Peace and Love.

Sara Salomaa