Washingtonin suomalaislobbari: Lainsäädännön tulvaportit aukeavat

Kreab Washingtonin vetäjän Tapio Christiansenin mukaan USA:ssa koittaa pitkä joulu lobbareille. Lainsäätäjät ovat todella kiireisiä ensi vuonna. Kun republikaanit hallitsevat Valkoisen talon lisäksi myös kongressia ja edustajainhuonetta, lait etenevät järjestelmässä vilkkaasti.

Tapio Christiansen on Washingtonin ainoa suomalaissukuinen lobbari. Hän vetää Pohjoismaiden suurimman viestintätoimiston Kreabin Washingtonin -toimistoa. ”Ensimmäisinä republikaanit käyvät muiden muassa näiden lakien kimppuun”, Christiansen luettelee:

  • Obamacarena tunnetun terveysvakuutusjärjestelmän osittainen tai kokonainen purkaminen
  • Finanssialan säädösten höllentäminen
  • Fossiilisten polttoaineiden tuotannon rajoitusten höllentäminen, mahdollisesti myös USA:n öljynviennin salliminen
  • Puhtaan energian säädösten purkaminen
  • Verouudistukset sekä yksittäisille veronmaksajille ja yrityksille
  • Maahanmuuttajauudistus
  • Investoinnit infrastruktuurin
  • Lukuisten presidentti Obaman säädösten purku

Uusia vapaakauppasopimuksia tuskin solmitaan. Sekä TTP- ja TTIP-sopimusneuvottelut joutunevat hyllylle. ”Myös NAFTA ja muut olemassa olevat sopimukset joutuvat tarkastelun alle, jotta niitä muutettaisiin Yhdysvalloille suosiollisemmiksi”, Christiansen arvioi. Ulkopolitiikasta hän nostaa Euroopan heikentyvän roolin lisäksi Kiinan, jonka laajenemista Trumpin Yhdysvallat katsonee karsaasti. Samoin paine Kiinan osalta vaikuttaa Pohjois-Korean suuntaan kasvanee. Trump yrittänee jonkinlaista NATO-uudistusta. ”Israelin ja Palestiinan kysymyksen ratkaisuun liikenee tuskin paljoa huomiota.” Sen sijaan paine muiden Lähi-Idän valtioiden suuntaan taistella terrorismia vastaan lisääntynee, kun taas Iranin juuri poistetut pakotteet ovat vaarassa palata.


Lobbaamisesta tulee jälleen iso bisnes

Vaikka Trump kampanjoi voimakkaasti Hillary Clintonia vastaan tämän kytköksistä muun muassa finanssialan lobbareihin, Tapio Christiansen uskoo, että Washingtonin lobbareilla alkaa ensi vuonna joulu jo hyvin varhain – ja se jatkuu pitkään.
Lobbaaminen on ollut vähäistä johtuen Washingtonin lainsäädännön seisahtumisesta, joka taas johtui republikaanisenemmistöisen kongressin ja edustajainhuoneen sekä demokraattisen presidentti Obaman ristiriidoista. “Yritykset yrittävät nyt kiivaasti uudelleenkirjoittaa olemassa olevaa lainsäädäntöä ja laatia uutta”, Christiansen arvioi.
Monelle tärkeä vaaliteema oli Korkeimman Oikeuden tuomarit, joita istuva presidentti nimittää. ”Republikaanisen kongressin taktiikka olla hyväksymättä presidentti Obaman valitsemaa ehdokasta Merrick Garlandia kannatti”, Christiansen sanoo. ”Tuleva presidentti Trump valinnee hänen tilalleen konservatiivisemman ehdokkaan.” Lisäksi perinteistä liberaaliutta edustatavan Ruth-Bader Ginsburgin kausi voi hyvinkin päättyä Trumpin kauden aikana – vapauttaen toisen tuomaripostin, jonka Trump ja republikaanit voisivat täyttää mieleisellä ehdokkaallaan.