Lauri Hyppölä

Monipuolinen digiviestintäosaaja ja somekouluttaja. Hallitsee myös seurantatyökalut ja analytiikan. Intohimoinen urheilumies.

Emojit – luonteva osa nykyaikaista viestintää vai kielen köyhyyttä?

Emojien käyttö on tullut nopeasti osaksi nykyaikaista viestintää lähes joka kanavassa. Mutta tuovatko ne oikeasti lisäarvoa vai onko kyse kenties kirjoittajan laiskuudesta? KreabMedian Lauri pohti asiaa omasta näkökulmastaan.

Osallistuin jokin aika sitten Twitterissä levinneeseen Kira Hagströmin emojigallupiin, jossa oli ajatuksena ottaa screenshot viimeisimmistä käytetyistä emojeista ja analysoida niiden merkitystä. Moni kritisoi liiallista emojien käyttöä yleisellä tasolla, mutta oma kokoelmani ilmensi mielestäni hämmästyttävän hyvin minulle tärkeitä ja ajankohtaisia aiheita.

Urheilu, työ, rakkaus ja äskettäinen loma ovat kaikki vahvasti edustettuina. Rauman Lukko, Suomen maajoukkue sekä silloisen valmentajanvaihdoksen myötä selvästi piristynyt futismaajoukkue Huuhkajat pääsivät kaikki mukaan omaan emojigalleriaani. Sydämillä olen reagoinut vaimon viestien lisäksi kavereille, jotka ovat lähetelleet kuvia pienten kummipoikieni touhuista. Tulkitsin, että nouseva käyrä on tässä tapauksessa viestintä ja erityisesti Kreab Helsinki.

Applen viimeisimmissä käyttöjärjestelmäversioissa emojien käyttö on viety vielä arkista somekäyttöä pidemmälle; laite osaa jo ehdottaa emojeja ja niiden käyttöä tekstin sijaan. Katso vinkit ja esimerkit tästä Ylen jutusta.

Slackin custom emojeilla särmää sisäiseen viestintään

Monessa yrityksessä käytössä oleva Slack mahdollistaa custom-emojit esim. työntekijöiden kuvista. Oman kokemukseni mukaan emojit ovatkin kätevä ja nopea tapa reagoida moneen asiaan tässä työpaikan sisäisen viestinnän kanavassa. Tiettyihin julkaisuihin voi näppärästi ilmaista oman kantansa Add Reaction -painikkeella. Usein pelkkä emoji riittää. Lisäksi nillä voi helposti tuoda esiin kirjoitetun kielen sävyjä ja ilmentää esimerkiksi sarkasmia.

Kreabin Slackissä voi reagoida kollegojen juttuihin mm. Mikael Jungner -emojilla.

Bitmojin avulla teet itsestäsi emojin

Myös Snapchatin käyttäjät ovat voineet tehdä itsestään oman emojin jo jonkin aikaa Bitmoji-sovelluksen avulla.  Snäpeissä seikkailevan Bitmoji-hahmon vaatetusta ja tyyliä voi vaihtaa esim. vuodenaikojen mukaan. Lisäksi toiselle Bitmojia käyttävälle kaverille viestittäessä ohjelma tarjoaa emojeita, joissa näkyvät molempien hahmot.

Yllä olevassa kuvassa on kollegani Outin Snapchat-havainto yhteisemojeista. Kannattaa kokeilla! Hauskaa ja kätevää – aion itse jatkossakin hyödyntää erilaisia emojeita omassa viestinnässäni.