Matias Strozyk

Matias on toimittajataustainen mediatutkija, joka on tottunut journalismin kiireiseen arkeen. Urheilumies viihtyy parhaiten tarinoiden keskellä ja innostuu erityisesti sosiaalisen median virrasta.

Lisäjännitystä urheilukevääseen: näin tekoäly ennustaa jääkiekon ratkaisupelien etenevän

Talous- ja palkkahallintopalvelujen asiantuntijayritys Accountor testaa tekoälyn mahdollisuuksia hauskalla tavalla ennakoimalla jääkiekon Liigan pudotuspelejä.

Liigan pudotuspelit käynnistyvät tänään tiistaina ensimmäisen kierroksen otteluilla. Näistä neljästä joukkueesta kaksi jatkaa puolivälierävaiheeseen, jossa pelinsä aloittavat myös loput kuusi joukkuetta. Juttua päivitetään loppuun pudotuspelien edetessä tekoälyennusteen päivittymisen mukaan.

Accountor on laatinut tekoälyn pohjalta tuleville viikoille ennusteen, jonka etenemisen seuraaminen tuo pienen lisämausteen kiekkokevääseen. Tämä ennuste voi elää nopeastikin jokaisen ottelukierroksen mukaan, kun taas Liigan verkkosivuilla tarkasteltavissa oleva ennuste muuttuu todennäköisesti maltillisemmin. Liigan sivujen ennuste on raskaampi ja sen taustalla on merkittävämpi määrä dataa, mutta jääkiekkoliigan pudotuspelit tarjoavat kiinnostavan katsannon kevyemmänkin tekoälyn potentiaalisiin käyttömahdollisuuksiin.

“Toivon mukaan voidaan osoittaa, että pienemmälläkin työmäärällä saadaan helposti jo jotain hyödyllistä aikaiseksi. Ennuste elää mukanamme läpi koko pudotuspelien ja päivitämme sitä sarjojen etenemisen mukaan”, Accountorin teknologiajohtaja Juho Nieminen sanoo.

Liigan pudotuspelit käydään viidessä vaiheessa. Ensin pelataan neljän joukkueen kesken kaksi ottelusarjaa, joista voi edetä puolivälieriin voittamalla kaksi ottelua. Näissä sarjoissa kohtaavat lappeenrantalainen SaiPa ja lahtelainen Pelicans sekä perinteikäs satakuntalainen taistelupari Ässät ja Lukko. Puolivälierissä on jo nyt kuusi joukkuetta, jotka ansaitsivat paikkansa runkosarjasijoituksensa perusteella. Ne saavat seuraa kahdesta muusta joukkueesta vielä tämän viikon aikana, sillä ensimmäisten sarjojen voittajat ovat selvillä viimeistään lauantaina.

Puolivälieristä eteenpäin pelataan paras seitsemän -järjestelmällä, eli mitalipeleihin pääsee neljällä voitolla. Välierien voittajat jatkavat loppuottelusarjaan ja häviävät ratkaisevat pronssimitalistin yhdessä ottelussa. Liigan mestari tiedetään viimeistään lauantaina 28.4., jolloin pelataan mahdollinen seitsemäs finaaliottelu.

Accountorin ennusteen mukaan SaiPan ja Pelicansin välinen ottelusarja päättyisi SaiPan eduksi 2-1-voitoin. Toisessa sarjassa Rauman Lukko olisi parempi kuin Porin Ässät ja voittaisi sarjan suoraan kahdessa ottelussa. Seuraaviin vaiheisiin ei vielä ole tehty tarkkoja ennusteita, jotka huomioisivat otteluvoitot. Accountorin ennusteen mukaan Liigan mestaruudesta loppuottelusarjassa kamppailisivat kuitenkin runkosarjan voittanut Oulun Kärpät ja toiseksi sijoittunut Turun Palloseura. Hallitseva Suomen-mestari Tappara puolestaan voittaisi pronssiottelun jyväskyläläistä JYPiä vastaan.

Liigan omilla sivuilla tarjottava analytiikkatyökalu ennustaa mitalipeleihin täsmälleen samoja joukkueita. Liigan sivujen ennusteen mukaan mestaruus menisi kuitenkin jälleen Tampereelle ja Tappara voittaisi Kärpät finaalisarjassa. JYP puolestaan nujertaisi TPS:n pronssiottelussa. Liigan sivujen ennuste on myös sitä mieltä, että Ässät pudottaisi Lukon ensimmäisellä kierroksella otteluvoitoin 2-0.

Tekstin yläpuolelta löytyvässä kuvassa neljännesfinaaleista alkaen ensimmäisenä mainittu on tässä vaiheessa ottelusarjan ennustettu voittaja (W). Jääkiekon kaltaisessa nopeassa pelissä pienetkin asiat voivat toisaalta heilauttaa tuloksia suuntaan tai toiseen. Lisäksi esimerkiksi yhden ottelusarjan venyminen voi heikentää joukkueen iskukykyä seuraavassa ottelusarjassa ja äkillinen loukkaantuminen voi muuttaa voimasuhteita silmänräpäyksessä, joten monia asioita on vaikeaa ottaa huomioon etukäteen tehtävässä ennusteessa.

Näin pelit etenivät

Ensimmäinen ottelukierros laittoi heti kapuloita rattaisiin, sillä Ässät onnistui kaatamaan Lukon voitoin 2-0 ja etenemään puolivälieriin. Toinen ottelusarja on käynnistyi tasaisesti; SaiPa voitti ensimmäisen ottelun, mutta toisessa Pelicans vastasi vahvasti ja tasoitti sarjan. Lappeenrantalaiset olivat kuitenkin lopulta vahvempia ja etenivät jatkoon. Tältä osin ennuste meni siis täsmälleen oikein.

Accountorin ennuste päivitettiin puolivälierien alla. Ottelupareiksi muodostuivat Kärpät-Ässät, TPS-SaiPa, Tappara-KalPa ja JYP-HIFK. Uusi ennuste jakaa puolivälierät selvästi kahtia. Tekoäly uskoo, että lähes kaksi viikkoa levänneet Kärpät ja TPS voittavat omat sarjansa suoraan neljässä ottelussa, mikä olisi jokseenkin harvinaista. Sen sijaan kahdessa muussa sarjassa ratkaisu venyisi seitsemänteen otteluun asti. Ennusteen mukaan Tappara ja JYP nappaisivat kaksi muuta paikkaa mitalipeleihin.

päivitetty: 20.3. ennen puolivälierien alkua